Geschiedenis RugbySchrijf je in!

Waar komt rugby vandaan?

Rugby is een sport geboren in Engeland en wel in het plaatsje Rugby. Dit gebeurde in 1823 op de plaatselijke kostschool.

william-webb-ellis-statue-historyofrugby

Klik op foto om te vergroten

William Webb Ellis haalde het in zijn hoofd om tijdens een balspel de bal (opgeblazen darm) op te pakken en ermee naar het doel van de tegenpartij te rennen en de bal op de grond te drukken (een try). Of deze legende nu waar is of niet, Webb Ellis wordt op zijn school nog steeds vereerd en de beker die aan de wereldkampioen wordt overhandigd, heet de Webb Ellis Cup. Rugby is wereldwijd uitgegroeid tot een van de meest spectaculaire sporten.

Het begin van de geschiedenis

Het groepsgewijs achter een bal aanlopen waarbij de tegenstander fysiek mag worden afgestopt stamt uit de Middeleeuwen. Met name in Zuid-Frankrijk werden zomerspelen georganiseerd tussen dorpen waarbij een voorwerp, meestal een zak gevuld met hooi, op het marktplein van het andere dorp moest worden gebracht. Hierbij waren vrijwel geen regels behalve dat er geen gewonden mochten vallen. Na afloop werden er vaak ceremonieën gehouden en festivals. Begin 19e eeuw werden dergelijk wedstrijden ook tussen (kost)scholen gehouden waarbij de regels voor de wedstrijd door de leerlingen afgesproken. De regels konden sterk verschillen, bijvoorbeeld of de bal gedragen mocht worden of alleen geschopt. Pas in 1845 werd een aantal regels op papier gezet door leerlingen van Rugby School. Na verloop van tijd ontstond een aantal zelfstandige “football clubs”.

Rugby Union/League

Tot 1895 was rugby uitsluitend een amateursport. In het Zuiden van Engeland was dit geen probleem, omdat de sport voornamelijk werd beoefend door leden van de rijkere klassen, maar in het Noorden was de sport populair geworden onder arbeiders en mijnwerkers. Deze laatsten konden het zich niet veroorloven om een dagloon te missen als ze uitwedstrijden speelden. Er ontstond binnen de RFU een bitter conflict over de amateurstatus van de sport, waarbij het Zuiden zich onbuigzaam opstelde. Dit leidde in 1895 tot de oprichting in Huddersfield van de Northern Rugby Football Union. Al snel kreeg de sport in het Noorden een eigen publiek en een eigen cultuur en geleidelijk ook eigen regels. In 1922 werd de Rugby Football League opgericht. In landen als Engeland en Australië is Rugby League erg populair, maar de sport heeft nooit de populariteit van Rugby Union weten te behalen. Met de term rugby wordt dan ook meestal Rugby Union bedoeld.

Rugby in Nederland

Zo’n tachtig jaar geleden kwam rugby in Nederland. Er zijn nu ongeveer 6000 rugby-spelers en 110 club. Die clubs zijn allemaal aangesloten bij de rugby bond. Maar hier in Nederland gaat het niet om hoe groot de bond is maar om enthousiaste en sportieve leden. In Nederland wordt rugby niet alleen door heren gespeeld maar sinds 1975 ook door dames.