Wat is RugbySchrijf je in!

Wat is rugby?

Rugby is een gedisciplineerde teamsport waarbij wederzijds respect, eerlijk spel en kameraadschap hoog in het vaandel staan.

Rugby doet een groot beroep op techniek, balvaardigheid, snelheid, conditie, durf en doorzettingsvermogen. Rugby is een fysieke sport, een sport waarin lichamelijk contact veelvuldig voorkomt en zelfs een onmisbaar onderdeel van het spel is.
Rugby is vooral ook een teamsport, een sport waarin samenwerking en teamgeest centraal staan. Elke rugbyer weet dat hij zonder zijn team kansloos is
en elke rugbyer weet ook dat hij voor zijn team van wezenlijk belang is. Die teamgeest strekt zich uit tot buiten het veld.
Hoewel het er op het veld soms hard aan toegaat, hebben rugbyers een onderlinge erecode die is gebaseerd op respect. Na een wedstrijd bedanken de teams elkaar door voor de tegenstander een erepoortje te vormen.

Rugby is de laatste jaren sterk in ontwikkeling. De dominantie van het Engelse en Franse Rugby is al jaren voorbij. De toplanden van tegenwoordig zijn:
Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië. Landen als Canada, Samoa en de Fiji-eilanden zijn sterk in opkomst. Traditioneel sterke Europese Rugbylanden als Wales, Ierland en Schotland worden op de hielen gezeten door landen als Italië en Spanje. Nederland neemt helaas een bescheiden plaats in

De posities van de spelers

rugby-positions

Klik op foto om te vergroten

Rugby is een sport voor groot en klein, voor elk postuur is er een positie. Omdat elke spelpositie anders is, doordat er totaal verschillende fysieke en technische eigenschappen voor nodig zijn, is het spel zo toegankelijk voor iedereen. Van de kracht van de voorwaartsen (forwards) tot de snelheid van de driekwarten (backs), in een Rugby ploeg is er plaats voor iedereen die niet bang is van een beetje actie.

De vijftien spelers van een rugbyteam zijn in twee categorieën in te delen. De spelers met rugnummer 1 t/m 8 zijn de voorwaartsen, ofwel het ‘Pack’,
de spelers met rugnummer 9 t/m 15 zijn de driekwarters, ook wel de ‘backs’ genoemd. Tevens kennen we een verder onderverdeling van het pack en de backs.
Zo worden in het pack, de eerste rij, twee props met in het midden een hooker, te samen met de tweede rij, waar de twee locks staan, de front five genoemd.
De nummers 6 t/m 8 van het pack vormen te samen de ‘back row’, ofwel derde rij. Een team mag maximaal zeven reservespelers hebben.

De voorwaartsen zijn belangrijk in de spelonderdelen waarvoor geproportioneerde kracht en techniek nodig is, bijvoorbeeld in de scrums, de rucks en de mauls. Deze spelers in de eerste rij zijn vaak zwaarder en sterker dan de backs. De meeste eerste rijers, met name de props boeten hierdoor aan snelheid in, maar er zijn hookers die qua snelheid en behendigheid met de bal in de hand niet voor de driekwarters onder doen. Tweede rijers, de locks, zorgen voor het balbezit vanuit de line-outs en voor het ‘op slot zetten’ van de scrum. Meestal zijn deze spelers langer dan 1,95 m en buiten zij hun lengte gepaard met de benodigde sprongkracht uit om boven hun tegenstanders uit te komen. De derde rijers zijn de verbindingsspelers van het team die zowel bij het opzetten en continueren van aanvallen, alsmede het afbreken van aanvallen van de tegenstander, voor balbehoud en/of nieuw balbezit moeten zorgen.

De bijdrage van de backs is snelheid en techniek. Zij worden geacht met snelle combinaties de verdediging van de tegenstander uit positie te spelen.
Tevens vormen zij het eerste verdedigingsblok, stoppen aanvallende spelers van de tegenpartij af tot het moment dat de derde rijers zich ermee kunnen bemoeien om balbezit veilig te stellen. De scrum-half en fly-half zijn de spelverdelers en worden samen de half-backs genoemd.

De posities van de spelers worden meestal in het Engels aangeduid.